Schil de appels en snijd het vruchtvlees in blokjes (ca 3/4 cm).
U kunt met een boortje ook bolletjes uit het vruchtvlees steken. Bij elkaar heeft u 500 gram appelblokjes of bolletjes nodig. Leg ze in een kom en sprenkel het limoen- of citroensap er over.
Schep alles enkele malen om. Voeg daarna, het is niet perse noodzakelijk,calvados of alternatief toe. Schep alles dan nog enkele malen om.
Klop in een grote kom eieren, suiker en het raspsel van citrusvruchten tot een bijna schuimende massa. Voeg 50 gram gesmolten boter en de room toe. Klop alles opnieuw en voeg er onder voortdurend roeren en kloppen de bloem beetje voor beetje en het zout toe. Het beslag dient volkomen glad te zijn.
Doe het beslag over in een dik beboterde ovenvaste vorm (schaal). Strooi de appelblokjes of- bolletjes er over en leg er flinters koude boter op. Plaats de vorm iets onder het midden in de tot 180 graden voorverwarmde oven. Bak de appelclafoutis in 40-45 min goudbruin en gaar.
Presentatie: dien de clafoutis warm of lauwwarm in de vorm op. Verdeel het gebak aan tafel in het gewenste aantal porties. Strooi er, eveneens aan tafel, poedersuiker over.
Zonder kaas | Met kaas | Met bier | Kip met pesto | Vis zonder knoflook | Rundvlees met wijn | Vegetarisch met noten en kaas | Kip zonder knoflook |